torstai 23. kesäkuuta 2016

Hyvää juhannusta!


Kesän juhlan kynnyksellä on tullut leivottua marjatorttuja
ja piiraita, sillä hinnat ja valikoima alkaa olemaan jo kohdillaan.
Keittiön ikkunalaudallekin istutin yrttejä: Ne kasvaa
hyvin siinä auringon lämmössä ja käytän niitä paljon
ruuanlaitossa.

Tämän kertainen resepti on Twin Peaksin kirsikkapiiras, Leila 
Lindholmin ohjeella. Jo kyseistä kulttisarjaa katsoessa piirakka
on jäänyt parhaiten mieleen ja Leilan kirjasta 'Vielä yksi pala!'
löytyy tämän herkun ohje.
Itse kaipasin kakkuun vielä enemmän kirsikan makua ja ajattelin joskus 
kokeilla sitruunamehun korvaamista kirsikkaliköörillä...siis jos
sellaista edes valmistetaan, kun ei ole tuo Alkon liköörivalikoima kovin tuttu.

Tämä piirakka vaatii sitten hieman aikaa, sillä tuollainen määrä kirsikoita...voin kertoa,
että niiden pilkkomisessa kului tovi jos toinenkin :)
Mutta kaikki ruoka ja leivonnaiset tuleekin valmistaa ajalla,
ja rakkaudella, jotta saa parhaimman lopputuloksen aikaan <3

TWIN PEAKSIN KIRSIKKAPIIRAS

Murotaikina: 150 g  kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
½ dl tomusokeria
1 kananmuna
½ rkl vettä

Nypi kuutioitu voi jauhojen ja tomusokerin kanssa. Lisää kananmuna ja vesi ja
sekoita nopeasti taikinaksi. ÄLÄ vaivaa!
Kelmuta ja siirrä jääkaappiin väh.30 minuutiksi.

Täyte: 1 ½ litraa tuoreita kirsikoita
1 dl sokeria
1 tuore vaniljatanko
1 pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 rkl perunajauhoja

Voiteluun: 1 kananmuna
1 rkl maitoa
1 rkl kookossokeria/raakasokeria


Poista kirsikoista kivet ja kannat ja laita ne paksupohjaiseen kattilaan
sokerin, halkaistun vaniljatangon+sisältä
kaavittujen siemenien sekä raastetun sitruunankuoren kanssa.
Kiehauta kirsikat.

Sekoita sitruunamehu sekä perunajauhot keskenään ja kaada
seos ohuena  nauhana kiehuvien kirsikoiden joukkoon. Hämmennä pohjaa
myöten ja siirrä kirsikat pois levyltä.
Anna jäähtyä.

Kuumenna uuni tässä vaiheessa 175 asteeseen.

Jaa murotaikina kahteen osaan, toinen saa olla hieman suurempi.
Jauhota alusta ja kauli suuremmasta taikinapalasta halk.30 cm ja 5 mm vahvuinen
pyöreä levy. Pyöritä levy kaulimen ympärille ja kierrä se auki 
halkaisijaltaan 24 cm:n piirasvuoan päällä. Paina taikina
varovasti vuoan reunoille niin ,että sitä roikkuu hiukan niiden ylikin.
Täytä piiraskuori kirsikkakiisselillä.

Kaaviloi pienempi taikinapala halk.24 cm:n pyöreäksi levyksi. 
Vatkaa muna+maito, ja voitele taikinan reunat piirasvuoassa.
Nosta kansi piirastäytteen päälle.
Nypi liitoskohdat sormin kiinni ja leikkaa ylimääräinen taikina
pois taikinapyörällä/veitsellä.
Ota ylijääneestä taikinasta esim.lehtimuotilla kuvioita 
koristeeksi piirakan päälle. Voitele piirakka huolellisesti muna+maito-seoksella 
ja ripottele pinnalle raakasokeria tai kookossokeria ( Ne antavat pintaan kauniin värin).
Viillä piirakkaan muutama viilto terävällä veitsellä ja
paista uunin alaosassa n.35 minuuttia.

Tarjoa piiras vaniljajäätelön kera.

Itselläni ei ole tällä hetkellä kiertoilmauunia, mikä on mielestäni paras varsinkin 
leivonnassa, ja johon
Leilan paisto-ajat perustuvat. Kypsensin siis piirasta
ylimääräiset 10 min. siirtämällä sen uunin keskitasolle ja nostamalla
lämmön 200 asteeseen. Näin minunkin leipomukseni sai kauniin värin ja pohja
oli juuri sopivan kypsä.
Prinsessan ostoksia Porvoon lelukaupasta


Kävin vuotuisella Porvoon reissulla, sisko
kun sattuu asumaan niillä nurkilla. Vanha kaupunki on ollut mun 
kesälomakohde jo vuosikaudet.
5 vuotias tyttöni tykkää Lelukauppa Riimikosta ja kyllä
itseäkin viehättää se satumainen tunnelma.
Jokikatu 6 on tällä hetkellä yksi mun suosikki sisustusliikkeistä ja 
Cafe Helmen tunnelmaa ei voita mikään!
Arvostan teen juojana myös laadukasta teevalikoimaa.
Hyvää irtoteetä saa ostaa myös kotiin.
..ja kakkutarjoilu on aika inspiroiva!

Oon myös harrastanut muutakin luovaa: Tein mm. tyttäreni Barbie-nukeille
viktoriaanis-vaikutteisia mekkoja. Niitä oli hauska värkätä vanhoista kankaista,
pitseistä ja tilkuista, sekä parittomista korvakoruista.. muunmuassa.

Omia töitäkin on tullut kehystettyä ja haaveet taideopintojen 
aloittamisesta on välillä tosi vahvat.. Saa nähdä, mitä
tulevaisuudessa tapahtuu.

Iloista juhannusta jokaiselle ja
kesää muutenkin:
Toivottavasti siihen mahtuu
paljon aurinkoisia päiviä <3
ja ikimuistoisia eväsretkiä
ihanien kakkujen ja piiraiden kanssa.


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti