maanantai 12. kesäkuuta 2017

Teema: Edullisesti ja pienemmällä vaivalla

Meillä vietettiin viikonloppuna prinsessan 6-vuotis syntymäpäiviä ja tarjoilupuolta aloin pohtia jo talvella. No lopulta päädyin muutamaan kestosuosikkiin, joiden menestys on taattu,
sekä sellaisiin resepteihin joihin ei tarvi ostaa kamalasti aineita, joista usein liian iso osa jää kaapin perälle homehtumaan ja päätyy lopulta roskiin.

Aloitetaan pakastettavista :) ja niistä jotka voi tehdä jo etukäteen.
(tarjoilut on suunniteltu n.40 hengelle)

Marian Toscakakku

                                    100 g voita
                                      3 luomumunaa
                                     2 dl Siro-sokeria
                                       2 ½ dl vehnäjauhoja
                                       1 tl leivinjauhetta


Pingota 26:cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele sekä korppujauhota vuoan reunat.Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Sulata rasva ja anna jäähtyä.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos taikinaan ja sekoita lopuksi joukkoon jäähtynyt rasvasula. Sekoita tasaiseksi liikaa vatkaamatta.
Kaada vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla n.25 minuuttia.

              Toscakuorrutus: 50 g voita
                3/4 dl sokeria
                100 g mantelilastuja
                1 rkl vehnäjauhoja 

                1-2 rkl kuohukermaa
 
Paiston loppupuolella mittaa kaikki kuorrutusainekset kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita miedolla lämmöllä n.3 min. Levitä kuumana uunista tulleen kakun päälle. Ei yhdeksi keoksi, vaan sinne tänne ja veistä apuna käyttäen. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja siirrä kakku uuniin vielä 10 minuutiksi (hieman keskitasoa ylemmäksi), kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kakku on parasta seuraavana päivänä. Sihtaa pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.
Kakun voi myös pakastaa ja ottaa sulamaan juhlia edeltävänä iltana.

                                       
                                


Toscanalainen Mansikkatorttu

225 g luomuvoita kuutioina
3,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 keltuainen

300-400 g paistonkestävää mansikkamarmeladia


Nypi kuutioitu voi, jauhot ja sokeri muruksi ja lisää joukkoon keltuainen.
Sekoita taikina kuitenkaan liikaa vaivaamatta ja siirrä kelmutettuna jääkaappiiin
muutamaksi tunniksi.

Kuumenna uuni 220 asteeseen.
Kauli taikianasta jauhotetulla pöydällä iso levy, kääri kaulimen ympäri
n.28-30 cm matalareunaisen piirakkavuoan päälle. Leikkaa taikinapyörällä
reunat ja kauli levyksi ja leikkaa levystä tankoja.
Täytä pohja marmeladilla ja asettele taikinatangot ristikoksi
marmeladin päälle.

Paista ensin uunin alatasolla n.15-20 min kunnes reunat saavat väriä,
jonka jälkeen laske lämpötilaa 175 asteeseen.
Kokonaispaistoaika on 30 minuuttia.

******
Kakun voi tehdä etukäteen ja pakastaa.
Sihtaa päälle tomusokeria ennen tarjoilua.
Maistuu taivaalliselle myös suoraan uunista tulleena esim.Wanhan ajan
vaniljajäätelön kera <3



Lohilevite ja Saaristolaisnapit

3 pss Antellin Saaristolais ruisnappeja (yht 60 puolikasta)

Levite: 300 g Graavilohta
6 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 nippu tuoretta tilliä
1 prk (200 g)Valio Viola lohituorejuustoa

suolaa
pippuria

Leikkaa lohi fileerausveitsellä pieniksi kuutioiksi ja silppua keittiösaksilla
joukkoon tuore tilli. Sekoita joukkoon tuorejuusto.
Päälle hiukan suolaa ja pippuria myllystä ja
lopuksi kääntele joukkoon vaahdotettu kerma.

Marian Britakakku

300 g voita
3 dl sokeria
8 keltuaista
4 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 dl huoneenlämpöistä maitoa

marenki: 8 valkuaista
4 dl sokeria
100 g mantelilastuja

Kakun väliin: 8 dl kuohukermaa
900 g tuoreita mansikoita

Syötäviä kukkia, esim.orvokkeja.

Ota esille kaksi uuninpeltiä. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Vatkaa aluksi marengin valkuaiset ja sokeri kovahkoksi vaahdoksi ja siirrä
jääkaappiin. Kun aloitat tästä työvaiheesta, tulee vähemmän tiskattavaa. --> Marenki tulee vatkata aina kuivilla ja puhtailla välineillä, tai muuten marenkia ei muodostu.

Vatkaa tämän jälkeen voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää sen jälkeen keltuaiset yksitellen taikinaan.
Sen jälkeen sihtaa jauhoseos ja kaada huoneenlämpöinen maito vuorotellen taikinaan
ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina molemmille pelleille ja levitä 30x40 cm suorakaiteen muotoon lastalla.
Ota marenkimassa jääkaapista ja levitä taikinan päälle. Voit tehdä marengin pintaan muotoja.
Ripottele pinnalle mantelilastuja.

Paista yksi pellillinen kerrallaan, 20 minuuttia.
Paiston aikana kakku leviää kauttaaltaan pellille, mikä kuuluu asiaan.

Irrota jäähtynyt pohja varovasti tukien kakkuvadille. Täytä vaahdotetulla
kermalla ja mansikoilla ja nosta toinen pellillinen kakkupohjaa
kanneksi päälle.

Sihtaa pinnalle tomusokeria ja koristele kukkasin.
Kakun voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Säilytä jääkaapissa.


Iso Kinkkuvoileipäkakku
n.3 pss Vaasan vaaleaa paahtoleipää
2 pss tummaa paahtoleipää

800 g palvikinkkua
300 g emmentalraastetta
600 g ruohosipulituorejuustoa
3 prk kermaviiliä
6 suolakurkkua
300 g majoneesia
5 rkl sinappia
nippu persiljaa

8 dl lihalientä

Kuorrutus: 4-5 prk ruohosipulituorejuustoa

Koristelu: Ohuita kinkkurullia
herneenversoja
kirsikkatomaatteja
kurkkua
viinirypäleitä
lehtipersiljaa


Pilko täyteaineet ja sekoita keskenään.
Leikkaa leivistä reunat ja täytä vuorotellen tummalla ja vaalealla leivällä.
Kostuta ylintä kerrosta reilummin.
Kelmuta ja anna makujen vetäytyä jääkaapissa ja kuorruta ja koristele
kakku seuraavana päivänä.
Kakun valmistuksen voi aloittaa kaksi yötä ennen juhlia.




Tein juhliin myös Leila Lindholmin reseptillä iki-ihanaa
Ranskalaista marenkikakkua, jonka ohje löytyy tästä.


Viimeaikaisia piirustuksiani.
Ylemmässä kuvassa isoisäni <3
Ja alemmassa kuvassa muotokuva suosikkinäyttelijästäni.


Toivottavasti näistä ohjeista ja menyysta on apua
kesän juhlia suunnitellessa.

Loppuun vielä sielun ravintoa. Kauniin klassisen soidessa
kaikki sujuu jotenkin paremmin.

Aurinkoisia ja leppoisia kesäpäiviä sinulle! <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti