torstai 4. kesäkuuta 2015

Ranskalaisen marenkikakun ohje

Tätä kakkua tein veljenpoikani lakkiaisjuhliin, joita vietettiin
tänä keväänä.

Kakku tyttäreni 3-vuotis juhlissa
Tässä ohje marenkikakusta muutaman vinkin kera.

Ohje löytyy Leila Lindholmin kirjasta
Kuppikakkuja, Ole hyvä! (2011).
Tällä samalla ohjeella tein aiemmin siis jättimarenkeja,
mutta samoista aineista syntyy maailman herkullisin kakku.

Käytän kaikessa leivonnassa Siro-sokeria, josta tulee myös
ehdottomasti parhaat marengit, sillä sokeri sulaa takuuvarmasti, eikä
jää vahingossakaan kiteiseksi.
Alkuperäisessä ohjeessa marenki vatkataan vesihaudevaiheessa käsin,
mutta olen todennut että yhtä hyvä tulos tulee vatkaamalla
sähkövatkaimella pienimmällä teholla.
Tarvitset myös digitaalisen lämpömittarin, jolla mitata vaahdon lämpötila.
Lue ohje kokonaan läpi  huolellisesti, varsinkin jos
et ole ennen valmistanut marenkia vesihauteessa.

8 jättimarenkia tai 1 marenkitorttupohja:

7 kananmunan valkuaista
5 dl Siro-sokeria
ripaus suolaa
70-100 g mantelilastuja
100 g tummaa suklaata (70 %)

Koristeluun kakun päälle:
5-6 dl kuohukermaa
1 litra mansikoita
400 g pensasmustikoita
(tai muita marjoja esim. tuoreita vadelmia)

1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Käytä, jos mahdollista,
kiertoilmaa.

2. Aseta levylle 5 litran kattila, jonka pohjalla on n.5-7 cm vettä.
Erottele valkuaiset 3 litran kattilaan ja mittaa sokeri joukkoon.
Huom! Keltuaista ei saa mennä joukkoon tippaakaan, tai 
muuten marenki ei vatkaannu. 
Laita levy päälle ja odota, kunnes vesi kiehuu. Aseta 3 litran kattila
höyryävän veden päälle ja aloita vatkaaminen heti.
Alenna lämpö 2:lle (omassa liedessäni on numerot 1-6), eli
niin että vesi kiehuu alla hiljalleen. Vesi ei saa yltää 3 litran kattilan pohjaan saakka.
Vatkaa marenkia hiljalleen koko ajan, kunnes seos on 60-65 asteista.

3. Ota kattila pois vesihauteesta ja siirrä marenki toiseen astiaan ja
vatkaa suurimmalla teholla, kunnes marenki on kokonaan jäähtynyt
ja massa on kovaa ja kiiltävää.

4. Sulata suklaa vesihauteessa ja paahda mantelilastut
kuivalla paistinpannulla,kunnes ne saavat väriä.
 Varo, etteivät mantelit pala.
Kääntele ensin mantelilastut marenkiseokseen ja sen 
jälkeen sula suklaa hieman huolimattomasti, jotta
marenkiseoksesta tulee raidallista.

5. Jos teet jättimarenkeja, nostele marenkiseoksesta 8 kekoa
joko leivinpaperille tai paperivuokiin.
Jos teet marenkikakun, asettele keot
ympyränmuotoiseksi pohjaksi.

6. Kypsennä  uunissa n. 50 minuuttia. Marengista tulee tällöin
sisältä pehmeää ja sitkeää. Jos haluat marengin olevan rapeampaa
ja kakun helpommin leikattava, tee kuten minä, ja käännä uuni pois
päältä ja jätä marenki
uunin jälkilämpöön ½ tunniksi.

7. Koristele jäähtynyt kakkupohja vatkatulla kuohukermalla ja 
tuoreilla marjoilla. Voit halutessasi sihdata koristeeksi tomusokeria.
Kakkua voi säilyttää jääkaapissa ILMAN kupua. Se on parasta 
samana päivänä, mutta ihan hyvää myös seuraavanakin..

HUOM! Marengit  voi tehdä jo vaikka viikkoa aiemmin ja säilöä
kaapissa kevysti pussiin käärittynä. Heitä pussiin vielä muutama
sokeripala, jotka keräävät kosteutta. Marenkeja voi myös ennen tarjoilua
kuivattaa vielä uunissa 100 asteessa 10 minuuttia,
jos ne ovat ottaneet kosteutta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti